Tippa ei tapa, mutta ämpäriin voi hukkua

19.12.2024

Tippa ei tapa, mutta ämpäriin voi hukkua!Kun ihminen sairastuu tai saa uuden lääkityksen, hän joko kysyy lääkäriltä tai etsii tietokoneen hakukoneista tietoa, miten alkoholi vaikuttaa kyseiseen yhtälöön.MS-tautia sairastaneina olemme tätä samaa saaneet pohtia. Ainakin siinä vaiheessa, kun olemme saaneet sairauteen lääkityksen.Meillä MS-tautia sairastavilla alkoholin käyttökokemukset vaihtelevat suuresti. Sairastavilla, joita sairaus kohtelee hyvin ja alkoholin käyttö on maltillista, ei alkoholi vaikuta MS-taudin oireisiin ollenkaan tai voi jopa vähentää lyhytaikaisesti ongelmia. Jokainen alkoholia nappaillut tietää, että pieni määrä alkoholia tuntuu vaikuttavan positiivisesti. Olemme hyväntuulisia ja juttu luistaa. MS-tautia sairastavilla pieni määrä alkoholia tuntuu samoin rauhoittavan ja rentouttavan lihaksia. Uni maistuu ja aamulla on ihan mukava olo.Tähän itsekin haksahduin. Otin pitkään joka ilta väkevää viinaa pari paukkua ja vointi oli mainio. Lihakset toimivat hyvin ja mikään ei ottanut pattiin.Voisin alkoholista kirjoittaa paljon ja pitkään. Alkoholi on pesiytynyt sukuumme sitkeästi ja olen nähnyt ja kokenut jo lapsena paljon. Tein kymmenisen vuotta viikonloppuisin töitä ravintoloiden ovilla. Siellä näkee kaiken meistä ihmisistä. Omat kokemukseni alkoholin kanssa alkoivat jo alaikäisenä ja kuten iso osa meistä, olen joskus osannut ottaa viinaa maltillisesti, joskus yli äyräiden.Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon.

Kun me MS-tautia sairastavat kärsimme muutenkin tasapaino-ongelmista, on itsestään selvää, että alkoholin käyttö lisää näitä ongelmia ja myös kaatumisriski ja itsensä satuttaminen sitä kautta kasvaa.Joudumme MS-taudin oireisiin napsimaan lääkkeitä. Yksilöllisiä määriä. Lääkkeet vaikuttavat keskushermoston kautta ja kun samaan soppaan yhdistetään alkoholi, on keitos aikamoinen. Jopa myrkyllinen. Lääkkeiden vaikutus alkoholin kanssa voi joko vähentää tai lisätä lääkkeen vaikutusta. Lääkkeet vaikuttavat maksan toimintaan, jota kautta myös alkoholi poistuu elimistöstä. Kuormitamme maksaa tietoisesti miettimättä seurauksia.Napsimme ison kasan vitamiineja ja toki saamme niitä myös terveellisestä ruokavaliosta. Alkoholia hörppimällä me tuhoamme niiden vaikutuksen. Vitamiinit eivät imeydy kuten pitäisi. Tiedetään että esimerkiksi sinkin vaikutus voi laskea. Sinkki on meille sairastaville tärkeä. Se on solujen kasvuun ja korjaukseen tarvittava hivenaine. Myös maksaan kertyneen a-vitamiinin tasot laskevat ja voivat pienentää vastustuskykyä.

Kuten aiemmin kirjoitin, pieni määrä alkoholia voi rauhoittaa tai myös piristää mielialaa. Runsas alkoholin käyttö vaikuttaakin sitten päinvastoin. Liiallinen ja runsas alkoholin käyttö voi lisätä masennukseen sairastumisen riskiä. Riskiä, joka meillä MS-tautia sairastavilla on muutenkin suuri.Minulla tissuttelu paukusta parista per ilta kasvoi pikkuhiljaa. Toleranssi muuttui ja pari paukkua ei tuntunut enää miltään. Vedin viinaa viisi vuotta putkeen joka ilta. Toleranssi kasvoi ja loppuaikana kippasin kirkasta viinaa puoli litraa illassa. Ehkä tasapaino himpun verran heitteli enemmän, mutta en kokenut olevani humalassa. Alkoholi on koukuttava aine siinä missä tupakat, karkit ja jykevämmätkin aineet. Olin koukussa.

Tuli tipaton helmikuu ja laitoin korkin kiinni. Pari viikkoa elimistö oli ihmeissään ja halusi päivittäisen annoksensa. Sen jälkeen helpotti. Yöunet paranivat ja sisäelimet, jotka kieltämättä olivat kovilla, alkoivat elpymään. Olin kaksi vuotta absolutistina. Se osui korona-aikaan ja oli helppoa, kun ei edes tarvinnut selitellä kenellekään. Jos ajatellaan taloudellisessa mielessä, niin käytin alkoholiin lähes 200 euroa kuukaudessa. Aikamoinen ylimääräinen kuluerä.Olen pitkään toiminut vertaistoiminnassa ja nähnyt vastaavia ja vielä kovempia kohtaloita. Miehiä, joilla sairauden myötä puoliso on poistunut huushollista ja mies on jäänyt kahden kaverinsa alkoholin kanssa. Olen yhtenä yönä puhunut kaksi tuntia puhelimessa vastasairastuneen miehen kanssa, joka käveli heikolla jäällä ja aikoi lopettaa kärsimykset. Iso perhe oli hajonnut ja tuntui, että ei ollut motivaatiota jatkaa elämää. Kuinka ollakaan tämäkin puhelu tuli, kun olin itse baaritiskin ääressä Tampereella. Jätin juomat ja harpoin hotellihuoneeseen puhumaan. Onneksi hän soitti ja onneksi hän pelastui.

Turvaudumme kriisin keskellä olotilaa helpottaviin aineisiin. Kuka mihinkäkin. Olen itse sortunut samaan ja olen huono henkilö ketään neuvomaan. Asiantuntijoiden mielestä turvallista alkoholin käytön riskirajaa ei ole. Ongelmakäyttö voi vaurioittaa lähes jokaista elintä ihmisen kehossa. Jo yksikin runsas alkoholin ryystäminen aiheuttaa aivosolujen tuhoutumista, työmuistin heikkenemistä ja muistikatkoksia. Runsas alkoholin käyttö voi lisäksi lisätä aivojen verenkiertohäiriöitä ja tietenkin kaatumisista johtuvia aivovammoja. Lisäksi sopeutuminen MS-taudin pitkäaikaiseen hoitoon heikkenee tai loppuu kokonaan.

Jos meidän on alkoholia käytettävä, käytetään sitä muutama tippa kerrallaan. Ei ämpärillistä.